Hassut hurjat hirviöt Sveitsissä – Silvesterkläuse

Tiina Kivelä

Laskiainen tuli ja meni. Tai oikeastaan Sveitsissä ”paastoon” laskeudutaan karnevaalitunnelmissa. Niinpä sainkin tänään kävellä kahvilaan (Barista St. Gallenissa, suosittelen) läpi kaupungin, jonka katukivien väleistä pystyi vielä havaitsemaan pienoisia jälkiä paperisilpusta ja serpentiinistä.

Vaikka muuten sveitsiläiset ovatkin sveitsiläisen tehokkaita myös kansanjuhlien jälkeisen sotkun siivoamisessa. Ja uskomatonta kyllä, juuri nämä kansanjuhlat ja muut oudot mutta äärimmäisen hauskat sveitsiläiset perinteet juhlineen ja lehmänkelloineen ovat opettaneet minulle miten hyvin varautuneet, hiljaiset ja järjestelmälliset sveitsiläiset osaavat myös juhlia ja ylläpitää perinteitään ylpeästi mutta kuitenkin riittävän rennosti. Sekä suurimmissa kaupungeissa että pienimmissäkin alppikylissä.

Suurimpia ja kuuluisampia ovat ulkoilmapainit keski-sveitsissä ja karvenaaliperinteet eli fasnacht tapahtumat erityisesti Luzernissa ja Baselissa. Sitten on myöskin August feiertag eli Sveitsin kansallispäivä ilotulituksineen kautta maan. Maaseudun perinteistä yksi viehättävimmistä on Alpabfahrt mm. Appenzellissä, jolloin lehmät ohjataan ylemmiltä laitumiltaan alas talvehtimaan, päässään kauniimmat päähineet kuin yhdelläkään Instagram -vaikuttajalla Flowssa. Ja  sitten on Zürichin Street Parade Zürichissä kunnon kaupunkifestivaalia etsiville (ei heikkohermoisille).

Sekä kaikki nämä oudot mutta sitäkin viehättävämmät perinteet, kuten kuvassa näkyvä Silvesterkläuse (Silvesterchlausen) Urnäschissä Appenzellin kantonissa uudenvuoden ja loppiaisen tienoilla. (Ja josta unohdin kokonaan kertoa vuoden alussa joten korjataanpa se nyt.)

Tämä jo vuosisatoja vanha perinne, jota juhlitaan 31. joulukuuta ja 13. tammikuuta aamusta iltaan, sisältää mm. käsintehtyjä taidokkaita asuja ja päähineitä (joista osa tuo vahvasti mieleen hassut hurjat hirviöt), hassuja tansseja ja lauluja, sekä ovelta ovelle kulkemista ja lahjusten keräämistä.  (Katso tämä video jos haluat nähdä sitä tanssia).

Parempaa kuin yksikään suomalainen vappu ikinä.

Ja ihana esimerkki siitä miten maailmasta löytyy vielä hyvin hengissä säilyneitä alkuperäisiä autenttisia perinteitä, jotka kokeakseen on liikahdettava kotisohvaltaan.

Tätä et näe Suomessa.

Silvesterchlausen Urnäsch Appenzell 2018

Ps. Lisää videoita Silvesterkläuse tapahtumasta ja perinteestä täällä & täällä (saksaksi).