Maastohiihtoa Sveitsissä – Loipe Gonten Appenzellissä

Tiina Kivelä Creative

Vihdoin pääsin Sveitsin laduille! Tai oikeastaan karkasin vielä keskellä viikkoa, ennen viikonlopun ruuhkia.* Koska ihana lämmin auringonpaiste ja arkivapaa.

Valitettavasti tämä ei kuitenkaan ole vielä se Sveitsin parhaat maastohiihtokohteet -juttu, jota olen lupaillut jo aika kauan. Vaikka hyvät ladut ja maisemat ja keli oli toki täälläkin, Loipe Gonten Appenzellin kantonissa, 45min junamatkan päässä St. Gallenista (Appenzeller Bahnen tarjoaa muuten reitille uudenuutukaiset junavaunut, joista löytyy mm. latauspistokkeet). Haluan nimittäin aloittaa ensin perusasioista ja jatketaan sitten ensi viikolla mm. Davosilla, kun tiedämme että miten, missä ja paljon maksaa.

Eli pieni saksankielen ja sveitsiläisen latukulttuurin oppitunti päivän tunnelmakuvien ohessa, olkaa hyvät.

Ensinnäkin, Sveitsissä hiihtolatuja ei rakenneta ja ylläpidetä verorahoilla, vaan ne tehdään yleensä talkoovoimin paikallisten seurojen, maatilojen ja jos minkä voimin. Hiihtokeskuksissa keskusta tai latuja erikseen pyörittävä yhtiö voivat myös vastata latujen rakentamisesta ja kunnossapidosta. Hinnat eivät kuitenkaan päätä huimaa, ja poikkeuksia löytyy, esim. Davos ilmaisine latuineen.

Suurin osa Sveitsin laduista kuuluu ns. Loipen Schweiz verkostoon ja mikäli laduilla tulee hiihdettyä tiheään, saa näille laduille latupassin (Langlaufpass Schweiz) eli hiihto-oikeuden koko vuodeksi hintaan CHF140 (aikuiset).  Ja mikäli hiihtoa tulee harvemmin, maksaa päiväpassi tietylle alueelle useimmiten n. CHF10 (näin mm. Gontenissa). Sekä vuosipassi että päiväpassi myöskin oikeuttavat monilla alueilla matkustamaan alueen junilla (ainakin pätkissä) ”ilmaiseksi”, jolloin ympyrälatujen sijaan hiihdät useimmiten yhteen suuntaan kymmenisen kilometriä ja otat junan takaisin lähtöpaikalle, tjs.

Vuosipassin voi ostaa netistä ja päiväpassit on kätevin ostaa ns. hiihtomajasta, jollainen löytyy useimpien latuverkostojen kulmilta, useimmiten myös rautatie- tai bussiaseman lähettyviltä. Ja näin alimmassa kuvasssa näkyvä Langlauffpass Verkaufstelle kyltti tarkoittaa siis maastohiihtopassin ostopaikkaa.

Passien lisäksi näiltä majoilta (Langlauffcenter / Loipe-Höttli / Loipehütte tms.) löytyy WC ja suihku, lukittavia kaappeja arvotavaroille ja lämpimät vaatteidenvaihtotilat, sekä hiihtovälineiden vuokrausta. Avoinna n. virka-ajan. (Olisipa Suomessakin muuten tällaisia, nimim. aina sormet jäässä suksia läpi suomalaiskaupunkien ja -lähiöiden raahaava autoton).

Niin ja mikä tärkeintä, useimmiten ladun varsilta tai vähintään lähtö/maalialueelta löytyy hyvää paikallista ruokaa ja juomaa tarjoava ravintola tankkaukseen. Itse kirosin nyt paluumatkalla etten koukannut Appenzellin kautta, nimittäin hiihtoretki Appenzelliin ilman Appenzell olutta (parhaat ostopaikat Brauerei Locher ja Getränkemarkt Ziel Appenzellin kylässä) on aika lähellä pyhänhäväistystä jos suoraan sanotaan.

Noh, onneksi sitä olutta saa myös St. Gallenin lähikaupoista. Ja onneksi hiihtoretki muutaman asteen plussakelissä oli muuten aika lähellä täydellistä.

Tiina Kivelä Creative

Tiina Kivelä Creative

Tiina Kivelä Creative

Tiina Kivelä Creative

Missä: (23km luistelutyylillä), Gonten, Appenzell, Sveitsi 


* Päivän retkelle tarkistin pitkästä aikaa aikataulut SBB:n verkkokaupasta mobiilisovelluksen sijaan. Samalla huomasin kätevän Ecocalculator -näkymän, jota näyttää valitun junamatkan energiankulutuksen ja hiilidioksidipäästöt, ja vertaa näitä vastaavaan matkaan autolla. Minulla ei itselläni ole autoa, joten SBB:n Ecocalculator vertailu ei sinänsä ole itselleni suoraan tarpeellinen. Kulkisin kuitenkin aina junalla Sveitsissä.

Mutta koska matkustan kuitenkin Sveitsissä mielelläni laduille(kin) junalla mukavuus, kätevyys, aikataulu- ja ilmastosyistä, pidän siitä miten Ecocalculator näyttää yksinkertaisesti matkani vaikutukset.

Tällaisia ratkaisuja näkisin mielelläni useammallakin yrityksellä ja palveluntarjoajalla.