Sveitsin vaellusreittiopasteet ja -luokitus

Tiina KIvelä

Tiedä missä Sveitsissä kuljet näillä ohjeilla ja opasteilla.

Lappiin Sveitsistä palattuani ja siellä ja muissa maissa retkeiltyäni (ja usein eksyttyäni) olen usein ajatellut kunpa kaikkialla otettaisiin mallia Sveitsin ulkoilureittiviitoituksista ja -opasteista. Sillä niin helppoa tällaisen järjestelmän varaan on rakentaa omatoimiretkiä ja retkeilytuotteita.

Periaatteessa, järjestelmä tekee koko Sveitsistä yhden suuren retkeilyparatiisin, josta aina löytyy jokin reitti suurelle seikkailulle, yksinkertaiselle sunnuntaikävelylle tai nollauslenkille luonnossa. Ja loogisesti se punavalkoinen opaste mikä ohjaa vuorivaellusreitille Itä-Sveitsin Alpsteinin alueella ohjaa samantasoiselle reitille myös Jungfraun alueella.

Sveitsissä lähes jokaiseen retkeilykohteeseen, jopa syrjäisimpien reittien aloituspisteeseen ja ensimmäiselle opasteelle, pääsee myöskin joukkoliikenteellä – junalla tai postiautolla. Ja kunhan pääset kohteeseen ja hyppäät kulkuvälineestä millä tahansa asemalla, löydät ensimmäiset opastekyltit ja -merkinnät heti aseman nurkilta. Myös Zürichin päärautatieasemalla. Sinun ei siis välttämättä tarvitse koukata matkailuinfon tai retkeilykeskuksen kautta, vaan voit siirtyä suoraan reitille, jopa lentokentältä.

Aloituspisteestä keltaiset viitat ohjaavat sinut seuraavalle huipulle/majalle/risteykseen, josta löydät taas uudet kyltit löytääksesi tien eteenpäin. Takaisinpäin kulkiessa, ja muutenkin, opasteet ohjaavat myös lähimmälle joukkoliikenneasemalle tai ruokapisteelle. Ja mikä parasta, väritys ja opastustyyli on koko maassa yhtenäinen ja kerran logiikan opittuasi on missä tahansa maan kolkassa melkoisen yksinkertaista liikkua mitä opasteisiin tulee.

Löydät useimmista kylteistä myös aika-arviot reitin kulkemiseen pisteestä a pisteeseen b, ja ne pitävät suhteellisen hyvin paikkaansa (toim. huom. me nopeat pohjoismaalaiset aktiiviset naiset olemme asia erikseen eikä meistä kannata aina ottaa mallia, ja siksi kun kerron tarkemmin retkistäni huomioi että esitän aika-arviot tämän järjestelmän, en oman juoksuvauhtini mukaan).

Mitä itse reitteihin ja luokitukseen tulee, niin lyhyesti kerrottuna (pidemmälti kuvien alla) keltainen tarkoittaa helpointa, ns. sunnuntaikävelureittiä, jota kulkee kuka tahansa kävelytaitoinen, jopa lenkkareissa. Puna-valkoinen viitoitus taasen tarkoittaa normaalia hieman haastavampaa vaellusreittiä ja kolmas valko-sininen opaste tarkoittaa vaativaa alppivaellusreittiä, jolle ei kannata lähteä ihan heppoisin taidoin.

Kuvien alta löydät tarkemman luokittelun ja kuvauksen jokaisesta reittikategoriasta. Kuvissa näkyvä punavalkoinen reitti Alpsteinin alueella Itä-Sveitsissä on muuten yksi haastavimmista vuorivaellusreiteistä joilla olen kulkenut. Tai no, itse reitti askelmineen ja vaijereineen ei sinänsä ole haastava tai vaarallinen, mutta vaatii silti vakaita askelia ja seikkailumieltä, kuten moni pelkkien kuvienkin perusteella voi varmasti päätellä.

Huomaathan myös kuinka Sveitsin ns. retkikarttapalvelu eli Swisstop tarjoaa nettipalvelussaan reitit ja julkisen liikenteen pysäkit kartalla, klikkaamalla tältä sivulta vasemmasta reunasta (englanninkielisessä versiossa) Maps displayed > Hiking trails ja/tai Public transport stops löydät reitit ja lähimmät pitkän matkan kulkuyhteydet (tai no osoitteen minkä kirjoittaa esim. SBB:n reittihakuun).

Hyviä ja turvallisia retkiä!

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

 

Lyhyt opas Sveitsin vaellusreittiopasteisiin ja luokitukseen

  • Vaellusreitit (Wanderwege) ovat yleisesti ja helpolla vaivalla saavutettavia ja kuljettavia reittejä, enimmäkseen jalan tapahtuvaa kulkemista varten. Osa reiteistä on päällystetty ja todella hyväkulkuisia, osa rouheampia hiekkateitä ja polkuja. Vaellusreitit sopivat oikeastaan kenelle tahansa kävelytaitoiselle ja niillä opastavat keltaiset kyltit ja merkit mustalla kirjoituksella. 

 

  • Vuorireitit (Bergwanderwege) ovat vaativia osuuksia sisältäviä vaellusreittejä. Nämä reitit on merkitty keltaisin opastekyltein, joiden kärjessä on valko-puna-valkoinen kolmiraita, ja puna-valkoinen väritys toistuu myös matkan varrella olevissa opasteissa (esim. kuvissa). Nämä ovat usein jyrkkiä, kapeita ja ilmavissa paikoissa kulkevia. Erityisen vaativissa kohdissa vaeltajien avuksi on asennettu köysiä ja vaijereita. Tietyissä kohdin purot ja joet ovat ylitettävissä vain matalikoissa (jalkojen kastuminen mahdollista). Vuorireittien vaeltajilta odotetaan varmoja askelia, hyvää fyysistä kuntoa ja tietoa vuorten erityisominaisuuksia ja vaaroista kuten kivivyörymistä, liukastumisvaarasta ja yllättävistä sään muutoksista ja näillä reiteillä retkeilijöitä suositellaan varustautumaan retkelle pitäväpohjaisilla kengillä (esim. tarkemmat kenkävinkkini täällä ja lisää vaihtoehtoja täällä*), säänmukaisella varustuksella (sis. vaatteet*) ja tarkat kartat. 

 

  • Alppireitit (Alpinwanderwege) ovat vaativia vuorireittejä, jotka kulkevat osin jäätiköiden ja rakkakivikoiden ylitse, sisältäen lyhyitä kiipeilyosuuksia. Nämä on merkitty sinisin kyltein ja valko-sini-valkomerkinnöin ja jokaisen alppireitin alusta löytyy infotaulu, jossa kerrotaan reitillä vaaditavista varusteista ja taidoista. Reiteiltä löytyy virallisina aukioloaikoina aputikkaita ja vaijereita, mutta toisin kuin vuorireiteillä näitä apuja ei ole kaikissa vaativissa kohdissa ja siksi nämä reitit vaativat erityisiä taitoja ja kokemusta. Alppireiteillä liikkujilta odotetaan hyvää kuntoa, vakaita askelia, hyvää tasapainoa ja kehonhallintaa. Näille reiteille suunnatessa on myös hyvä osata köysitekniikat, jäärautojen ja -hakkujen käyttö ja yksinkertaiset kiipeilytekniikat, sekä tietää useimmat vuorten vaarat ja miten minimoida riskit. Varusteiksi näille reiteille on hyvä varata normaalien vuorivaellusvarusteiden lisäksi korkeusmittari, kompassi, köysi ja jäähakku. Lisätietoja: wanderland.ch / sac.ch