St. Gallen

Tiina Kivelä

Sarjassamme sunnuntaikävelyt, luostarit ja kaupunkioppaat – St. Gallen.

Eräänä paahtavan kuumana sunnuntaina, istuessani  St. Gallenin luostarin (UNESCO’n maailmanperintökohde btw) katedraalin pihamaalla, luin (toisin sanoen laiskottelin googlailemalla)  St. Gall’sta eli tyypistä, jonka kunniaksi luostari*, katedraali ja tavallaan koko St. Gallen on rakennettu. Menemättä sen tarkemmin koko tarinaan (löytyy googlaamalla) mainittakoon että Sr. Gall oli aikanaan syrjitty irlantilainen kirkon mies, joka erinäisten mutkien kautta päätyi viettämään erakkoelämää Bodenseen lähettyville, nykyisen St. Gallenin alueelle, aikaansaaden (vaatimattomuudestaan huolimatta) aikamoiset pytingit ja perinnöt, kuten kuvista näkyy.

Ja näissä maisemissa minäkin siis nykyisin tavallaan asustelen, vaikka edelleenkään en oikein ymmärrä että miten ja miksi juuri tänne olen päätynyt ja miten kauan täällä vielä viihdyn. Mutta ei tämä pahempi paikka ole, ja kun täällä vietetty aika ei ole ollut kummoisempi niin tässä muutama vinkki St. Gallenin kaupunkiin, jos joku muukin tänne joskus eksyy (tai jopa ihan tarkoituksella tulee) pidemmälle tai lyhyelle vierailulle.

Tähän mennessä olen katsastanut ja hyväksi todennut, juoksureittien lisäksi,  St. Gallenin luostarin katedraalin (toodella hieno) ja tarkistanut että luostarin nurmella toimii erinomaisesti ilmainen WiFi (roaming harvoin kannattaa Sveitsissä). Lisäksi olen katsastanut aivan erityisen hienon Stifstbibliothek’n jota ei kylläkään saa kuvata sisältä (ei siis Instagram hittejä täältä), käynyt Textilmuseum’ssa (Itä-Sveitsi ja erityisesti St. Gallen on luostarien lisäksi kuuluisa tekstiili- ja kirjontaperinteistään) ja Drei Weieren badi’n, vaikkakin tekolampien vesi on liian sameaa uimamakuuni (mutta jos uimalaan suunniteltu sauna toteutuu aion ehdottomasti piipahtaa siellä).

Tässä ihan vastikään opin myös, toisin kuin olen yli kaksi vuotta luullut, kuinka nuo Sveitsissä yllättävänkin yleiset värikkäät kuviolliset katot eivät ole maalattuja, vaan kuviot ja tekstit on tehty erivärisiä kattotiiliä järjestelmällisesti latomalla. Kyllä, kuten kuvasta selvästi näkee tämä olisi pitänyt tajuta jo aiemmin, mutta toisaalta minun olisi myös pitänyt pitää lasejani useammin…

Huomaa kuvista myös erinomaiset terassit (vaikkakin sunnuntain messukellot voivat hieman käydä korville ja sydämellekin tuolla alla olevan terassin sijainnilla) ja kekseliäästi maisemoidut roskikset.

Vain Sveitsijuttuja.

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

* Kaupungin laidalta löytyy muuten myös nunnaluostari (Kloster Notkersegg), jonka ohitse kulkee mukava vaellus/juoksureitti.


Missä: St. Gallen Altstadt/Gallusplatz, Sveitsi