Majatalosta majataloon retkeily Sveitsin Alpeilla

Tiina Kivelä

Suomalainen, jos joku, ymmärtää yksinkertaisen mökkeilyn ja siihen yhdistetyn retkeilyn päälle. Jopa sen hyvin vaivalloisen erämaaretkeilyn, jossa hanasta ei tule lämmintä eikä kylmää vettä ja jossa sähköt katkeavat pienemmässäkin myrskysssä. Suomessa useimpien autiotupien ja mökkien lähellekään ei pääse julkisilla kulkuneuvoilla, vaikkakin useimpien mökkin pihaan pitää silti päästä autolla ja Suomesta löytyy myös yksi maailman tiheimmistä metsäautotieverkostoista. Vähänkään retkeilemään taipuvaisena suomalaisen alatyyppinä on vuodessa myös tehtävä vähintään yksi viikon autiotupa/kämppäreissu Lapissa. Mahdollisimman painava rinkka selässä ja metsänvihreä asu päällä.

Minäkin pidän retkeilystä, mutta (yllätys!) en ole koskaan ymmärtänyt tämän ns. eräjormailun ja sissitouhujen ihanuutta, niistä juhannusruuhkista puhumattakaan. En ainakaan houkuttelevana loma-aktiviteettina, vaikka muuten vaativasta ulkoilusta ja jopa extremeurheilusta ja puusaunoista pidänkin.

Lapissa (ja Sveitsissäkin tavallaan) tunturit ja villi luonto löytyvät niin helposti takapihalta, että viikon vaellusten ja viiden tunnin mökkiruuhkassa istumisen sijaan helposti saavutettavat päiväretket ja viikonloppuvisiitit, kaupunkiasunnon tai hyvinvarustellun mökin mukavuuksiin yhdistettynä, sopivat makuuni enemmän kuin hyvin.

Minulle raskaassa vaativassa maastossa kulkeminen kevyin kantamuksin, ja yöpyminen hyvinvarustellussa mökissä, majatalossa tai hotellissa villin luonnon ja erinomaisten ulkoilma-aktiviteettien keskellä on paras irtiotto arjesta ja työpaineista. Siksi(kin) Sveitsin retkeilymaja ja -alppimökkiverkosto ja koko ns. majatalosta majataloon (hütte zu hütte) vaellusperinne, johon täällä asuessani olen tutustunut, on enemmän kuin makuuni ja esittelyn arvoista.

Ja siksi olet nyt lukemasssa pientä opasta majatalosta majataloon -retkeilyyn Sveitsin Alpeilla. Huom. Juttu on ainakin ison kahvi/teekupin mittainen – varaa siis hetki aikaa ja se kuppi ja lue eteenpäin, jos aihe yhtään kiinnostaa.

Tiina Kivelä

Hütte zu hütte eli majatalosta majataloon retkeily Sveitsin Alpeilla

Yksi suosikkitavoistani liikkua, lomailla ja yleensäkin pitää huolta hyvinvoinnistani Sveitsissä on siis ns. kevyt retkeily Alpeilla. Otan yleensä viikonloppuisin ja pidemmillä lomilla (joskus töiden lomassakin ja niiden vuoksi) junan ja/tai bussin kaupungista pikkukaupunkiin tai alppikylään, josta sitten jatkan juosten, vaeltaen, pyöräillen tai hiihtäen majataloon ja takaisin. Selässäni kulkee kevyt reppu juomineen, eväineen ja tarpeen mukaan varavaatteineen ja turvavälineineen (skitoureilla lumivyöry”turvallisuus”varusteet, jäätiköillä valjaat, köydet, jääraudat ja -hakut jne.), ja vastaantulijoille huikkaan aina tervehdyksen (toim. huom. vaadittava käytöstapa Alpeilla). 

Useiden päivän vapaiden aikana Sveitsissä voi myös hyvin vaeltaa majatalosta majataloon, joko ihan kokonaiseksi yöksi tai viikoksi ja silloin repusta löytyy myös liner-makuupussi ja termari ns. hüttenteetä varten. 

Kattava reitti- ja majataloverkosto ja sitä tukeva infra, sis. julkisen liikenteen ympäri Sveitsin, mahdollistaa erinomaisesti tällaisen kevennetyn ja laadukkaan version retkeilystä ja aktiivilomailusta. Useimmiten tällainen retkeily on Sveitsissä myös kestävää ja vastuullista, koska sen saa usein pyytämättäkin yhdistää lähiruokaan, julkiseen liikenteeseen ja voittoa tavoittelemattomina toimiviin palveluihin. Aiheen ympärillä tehdään kyllä myös rahaa (ja voitolla), mutta usein nämä hyvät retkeilyvarusteet, ruoka ja juoma, liikenneyhteydet, opaskirjat ja opaspalvelut ovat kaiken rahan arvoisia – sveitsiläinen laatu on sveitsiläistä laatua – ja parhaaseen kestävyyteenhän kuuluu myös taloudellinen kestävyys.

Alppien (ja varsinkin Sveitsin alppien) majatalosta majataloon, eli hütte zu hütte, vaeltelu on yksinkertaistettuna kuin suomalainen autiotuparetkeily sveitsiläisellä vieraanvaraisuudella, helppoudella, paremmalla palvelutarjonnalla ja saavutettavuudella höystettynä. Ja vaikka se tavallaan on helppoa, kevyine reppuineen ja aurinkoisine säineen, eivät tuhansien metrien korkeuserot, jyrkät tekniset polut ja paahtava porotus ole mitään lastenleikkiä, vaikka toki lastenkin kunnolla ja taidoilla kuljettavia retkivaihtoehtoja tarjonnasta löytyy.

Alpeilla ei kanneta rinkkaa ja trangiaa viikkoja erämaassa ja kuljeta reitin alkupisteisiin omalla autolla. Sveitsin alpeilla pidemmät siirtymät kuljetaan julkisilla ja itse vaellus ja muu retkeily hoituu selvästi merkittyjä reittejä pitkin kylästä kylään ja majatalosta majataloon sopivissa etapeissa kevyin kantamuksin – 1500m ylämäkeä on ihan riittävän raskasta pelkästään oman kehonpainon kanssakin. 

Lisäksi trangian ja oman kahvitermarin sijaan Alpeilla ruoka ja juoma ostetaan käteisellä matkalle osuvista majataloista ja ravintoloista, tai matkan varrelle osuvista kioskeista ja itsepalvelupisteistä – ja näitä palveluita ja tuotteita osuu muuten retkille juuri sopivin välimatkoin, suoraan reitillä, joten käteisen kantaminen banaanien sijaan todellakin kannattaa.

Miksi tällaiselle retkelle?

Sveitsin majatalo- ja hütteverkosto mahdollistaa villin vuoriluonnon ja mahtavien elämysten kokemisen pienellä vaivalla. Ihan vain yhden viikonlopun aikana Sveitsissä ehtii pitkälle, hyödyntäen majatalojen tuoman tuen ja lepomahdollisuuden. Majatalot ja mökit tavallaan mahdollistavat pidemmänkin ja vaativammankin reissun tekemisen ilman vuosikymmenten leiriytymis- ja selviytyjäkokemusta (ja niitä painavia rinkkoja) ja keskittymisen olennaiseen ylimääräisen säädön ja hampaidenkiristelyn sijaan.

Sijaitessaan tiettömien taipaleiden tai vähintään yleiseltä (moottori)liikenteeltä suljettujen teiden takana, mahdollistavat mökit ja majatalot, mukavuuksistaan huolimatta tai jopa joskus niiden ansiosta, myös erinomaisen rauhallisen luontoelämyksen.

Ollessaan avoimina kaikille, majatalot ovat myös tavallaan  oman (kesä)mökin korvike Sveitsiläisille ja muille, joilla omaan yksityiseen mökkiin ei syystä tai toisesta ole mahdollisuutta. Aina seuraa ei voi valita ja jotkut kanssaretkeilijöistä ovat äänekkäämpiä ja huonokäytöksisempiä kuin toiset, mutta hyvällä tuurilla olette ainoa seurue koko alueella illan pimetessä. Joskus suuren yhteisen ruokapöydän ääreen istuu mukava muukalainen, tai parikin, satumaisine tarinoineen ja jaettavaksi tarkoitettuine viinipulloineen.

Alppien tuhansien metrien korkeuseroissa ja jyrkissä poluissa on myös usein ihan riittävästi vaativuutta ja raskautta ettei siihen päälle huvita eikä oikein kannatakaan varata selkään kymmenien kilojen rinkkaa viikon leiriytymisvarusteilla, vaan keskittymisen ja voimavarat saa mökkien ja majatalojen palveluiden avulla suunnata ns. parhaisiin juttuihin. Kevyet vaihtovaatteet, sadesuoja, päivävaellusvarusteet ja kevyt liner-makuupussi kulkevat kätevästi pienessä repussa ylös tuhansien metrien korkeuteen, jossa majatalo ruokineen ja lämpimine, pehmeine sänkyineen odottaa.

Ja sitten on tietysti ne mahtavat maisemat, kokemukset ja elämykset. Kävellessäni ensimmäistä kertaa elämässäni pidemmälti jäätiköllä Cabene Des Dixille häikäistyin kuvaannollisesti ja kirjaimellisesti jäätikköylängön hohtavasta valkoisuudesta ja sinisyydestä, ja siitä lappilaiselle hyvin kotoisastakin hiljaisuudesta ja tyhjyydestä, joka erämaassa vallitsi. Valitettavasti nämä samat seudut ovat myös vastikään keväällä muistuttaneet kuinka vuorilla on oma voimakas tahtonsa ja huono tuuri ylhäällä on usein todella huono tuuri, mutta juuri siksikin, kaiken sen kauneuden ja mahtavien voimien keskellä, sitä tuntee elävänsä ja olevansa parhaalla mahdollisella nöyrällä tavalla, samalla oppien käsittelemään ongelmia ja riskejä niiden oikeissa mittakaavoissaan.

Schreckhornhüttelle vaeltassamme katselin kuinka jäälohkareet kasvoivat kasvamistaan mitä ylemmäs Oberer Grindelwaldglectscherin sivua kuljimme. Mittaluokkaa ja varsinkaan sitä kokemusta, kun ymmärrät että jäätiköt kohoavat pilvenpiirtäjien korkeuksiin ja harha-askel railoon voi tietää kymmenien, ellei satojen metrien pudotusta jäiseen turmioon, on lähes mahdoton kuvailla sanoin. Kaikki tämä on parasta kokea itse jos vain mahdollisuus tulee – myös se kun katselet hiekan peittämiä jäätikön osioita, ja tunnet kuinka polttava iltapäivän aurinko kuumentaa sekä oman ihosi että hiekan kuin hiileksi, joka sulattaa herkän jään altaan. Aivan liian nopeasti.

Jäätiköt ovat eläviä, kuten koko vuoristokin, ja niiden luona on todellakin helppo ymmärtää että jotain ja mitä on tehtävä – ei voi vain istua vieressä ja katsella kun maailma lipuu ohitse aivan väärään suuntaan.

Tiina Kivelä Switzerland

Missä ja miten majatalosta majataloon Sveitsissä

Sveitsin Alpeilta ja niiden juurilta löytyy sopiva reitti majataloineen ja mökkeineen sekä vaativampaa että helpompaa retkeä etsiville, koko maan pituudelta. Huomaathan myös että yhä useammin moni majatalo ja reitti toimii myös pyörällä liikkuville ja osa ylhäälläkin sijaitsevista majataloista on saanut kylkeensä bikehotel -leiman, mahdollistaen backpackingin lisäksi bikepackingin ja majatalosta majataloon (maasto)pyöräilyn. Osa majataloista on myös saavutettavissa lasten tai muiten hitaammin ja vaivalloisemmin kulkevien kanssa ja osa taasen tarjoaa kokeneille kulkijoille kovaa kuntoa, rautaisia hermoja ja taitoja vaativia ja testaavia koitoksia.

Vaikka mökkejä ja majataloja löytyy ympäri maata, erityisen hyvän majataloverkoston, reitit ja maisemat majatalosta majataloon retkeilyyn Sveitsissä tarjoavat mm. Bernin ylämaat, Wallisin, Appenzellin ja Graubündenin alueet, kaikki saavutettavissa kätevästi junalla ja/tai postiautolla mistäpäin Sveitsiä tai muista maista tahansa.  Sveitsistä ja rajojen ylikin löytyy myös monta klassista ja suosittua majatalosta majataloon reittiä, mm. Tour de Mont Blanc ja Via Alpina ja näiden eri variaatiot / etapit.

Variaatioita ja pakettitarjouksia eri alueille on useita ja omatoimiretketkin onnistuvat enemmän kuin hyvin, kun osaa edes hieman lukea karttaa ja lukee vaikkapa tämän jutun kokonaan. Mutta yksinkertaistettuna majatalosta majataloon retki suunnitellaan seuraavan rungon avulla:

Ensin, mieti käytettävissä oleva aika eli kuinka monta päivää ja yötä matkalla voit yöpyä, sis. siirtymän kaupungista/lentokentältä alueelle. Sitten, selvitä kuntosi ja taitosi ja niiden asettamat rajat majataloon vievän ja sieltä sivistyksen pariin palauttavan reitin noususummille ja teknisille vaativuuksille. Kolmanneksi, ota huomioon käytössäsi oleva vuodenaika ja siihen aikaan yleinen säätila alueella. Mitä ylempänä reitti ja majatalo sijaitsee, sitä pidempään siellä on lunta ja vaikeampia sääoloja. Osa majataloistakin on auki vain tiettynä sesonkeina, varsinkin henkilökunnalla ja palveluilla. 

Tärkeä osio suunnittelussa on myös käytössä oleva budjetti majoituksineen, ruokineen ja liikenneyhteyksineen.

Ja kun ensimmäisen vaiheen karsinta näiden tärkeimpien kriteerien pohjalta on suoritettu, onkin sitten aika valita vain jäljelle jääneistä ne mieluimmat maisemat (esimerkiksi tämän blogin ja Instan kuvien avulla ;)) ja miksei myös vaikka viini- tai viskivalikoimat. Mieti myös haluatko vaeltaa, juosta vai jopa pyöräillä retken – vaihtoehtoja on useita, varsinkin kesällä ja todellakaan aina ei tarvitse vaeltaa, vaikka se se perinteisin majatalosta majataloon -retkeilyn muoto onkin.Hienosti rakennettu majatalosta majataloon pakettituote ja brändi vaeltajille on Appenzellin Whiskytrek.

Maastopyöräilijöille sekä talvella vaellushiihtäjille (ja vapaalaskijoille) Graubündenissä varsinkin voi taasen tehdä useamman päivän retkiä majatalosta majataloon täysin omin voimin tai juna- ja postiautoverkostoa hyödyntäen. 

Huom. Lue lisää Sveitsin vaellusreiteistä ja niiden luokituksesta täältä.

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Miten – hütet, berggasthausit ym.

Sveitsin majatalojen järjestöön (Hüttenwarte Schweizer Hütten/Gardiens Cabanes Suisses/Guardiani Cabanne Svizzera) kuuluu n. 140 majatalo ympäri maata, SAC hüteista muiden järjestöjen ylläpitämiin ja yksityisiin mökkeihin (hütte) ja majataloihin.

Mökkien ja majatalojen koot vaihtelevat pienistä muutaman hengen majoista suuriin hotellimaisiin majataloihin, joissa usein on yksi tai muutama parin hengen huone ja yksi tai useampia usean sängyn dormeja. Osa mökeistä on hyvin alkeellisia yksinkertaisia ”hätämajoja”, osa arkkitehtuuriltaan ja ympäristöarvoiltaan palkittuja luksusmajataloja.

Swiss Alpine Club eli SAC operoi ja ylläpitää suurta osaa varsinkin ylempänä vuorilla sijaitsevista mökeistä ja majataloista  ja heidän sivuiltaan löydät hütteinformaation ja linkkien lisäksi runsaasti tietoa alpinismista ja muusta vuoriurheilusta. (SAC huts englanniksi.)

SAC:n hüttejen lisäksi vuorilta löytyy lukuisia isompia ja pienempiä, hienompia ja yksinkertaisemiä majataloja eli Berggasthauseja ja ihan vain Gashauseja, jotka tarjoavat sekä yöpymismahdollisuutta puolihoidolla että ruokaa ja juomaa päiväretkeläisille ja ohikulkijoille. Useimmiten vaellus näille on astetta helpompi kuin SAC:n hütteille, joista usea toimii alppinistien ja vuorikiipeilijöiden tukikohtana vaativammille retkille (mitä ylempänä ja syrjemmässä majatalo ja hütte sijaitsee, sitä useammin voit odottaa kanssayöpyjien kömpivän ylös retkilleen aamukolmelta).

Sveitsissä on lisäksi tarjolla lukuisia yksityisten ja muiden talojen mökkejä, joita voi nykyisin selata kätevällä nettisivulla, jossa onnistuu myös mökin online varaus.

Tiina Kivelä

Miten – telttailu

Mikäli majatalo tai hütte on liian mukava (tai sosiaalinen) vaihtoehto sinulle, voit toki harkita myös telttailua tietyin rajauksin. Telttailu ja muu ns. villi leiriytyminen on  Sveitsissä sallittua vain sille erikseen varatuilla leiriytymisalueilla ja ylhäällä vuorilla. Sveitsissä ei siis jokamiehenoikeuksia tunneta.

Vuorilla telttailu on varmasti mieleenpainuva seikkailu, mutta mitä ylemmäksi retki vie ja mitä syvemmälle luontoon kuljetaan ja leiriydytään, sitä tarkemmin kannattaa etukäteen selvittää paikalliset erityispiirteet ja sääolot, ja erityisesti luonnon- ja villieläinten suojeluealueet, joilla telttailu ja muu leiriytyminen on myös vuorilla kielletty.

Lisätietoja Sveitsissä telttailuun tästä linkistä.

Huom. Mitä heppoisemmassa majassa ja syrjäisemmässä paikassa yönsä aikoo viettää sitä paremmin on myös selvitettävä paikalliset/ajankohtaiset sääolot. Vaarat ja haasteet ovat vuorilla retkeillessä hieman erilaiset kuin vaikkapa Lapissa ja vaikka hyvä kunto ja hyvät Lapissa hankitut retkeilytaidot ovat eduksi, on Alpeilla hyvä aloittaa nöyryydestä ja selvittää ja oppia mahdollisimman paljon erityisesti Alppien erityispiirteistä ennen matkaanlähtöä.

Miten – sesongit ja aukioloajat

Sveitsin kesäretkeilyn ja vaeltelun sesonki on toukokuulta lokakuulle, jolloin useimmat kesähissit, majatalot ja muut palvelut ovat avoinna. Reitit ja majatalot yli 2000m korkeudessa ovat avoinna hieman lyhyemmän ajan n. kesäkuulta syyskuulle ja tarkemmat aukioloajat voi tarkistaa itse majatalojen sivuilta tai alueen matkailuneuvonnasta.

Kesän vaelluskauden lisäksi on myös olemassa talvikausi, jolloin osa majataloista ja varsinkin hüteistä toimii tukikohtina hiihtovaeltajille, talviretkeilijijöille ja alpinisteille. Talvikausi on yleensä tammikuulta huhtikuulle, mutta tässäkin tapauksessa tarkemmat sesongit ja aukioloajat kannattaa tarkistaa alueittain ja majataloittain.

Osa majataloista ja lähes jokainen SAC:n hütte on myöskin tavallaan avoinna vuoden ympäri, kenties ei kokonaan mutta jokaisesta löytyy vähintään ns. talvihuone vuoden jokaisena päivänä ja yönä, koska suuri osa kuuluu myös ns. vuorten hätämajoitusverkostoon, jolla varmistetaan suoja kulkijoille yllättävissä ja vaikeissa sääoloissa.

Noin kaksi kolmasosaa majataloista on miehitetty talvi- ja kesäsesonkeina, mikä tarkoittaa että perusruokaa ja juomaa on tarjolla (käteistä vastaan) itse majapaikan lisäksi. Jatkuvasta aukioloajasta huolimatta hüttelta tai nettisivuilta on kuitenkin aina hyvä tiedustella etukäteen kulloinenkin tilanne, johon vaikuttaa mm. sesonki, sää ja ennakkovarausten määrä.</å>

Huom. Isommat majatalot varsinkin kesämatkailuun painottuvilla seuduilla ovat avoinna vain kesäkauden, noin. toukokuun alusta syyskuulle.

Tiina Kivelä

Miten – ruoka ja juoma

Aukioloaikoinaan eli ns. palvelusesonkina jokainen hütte ja majatalo tarjoaa vähintään illallisen ja aamupalan yöpyjille (puolihoito). Moni myös toimii täyden palvelun majatalona, josta sekä yöpyjät että ohikulkijat saavat lounaan ja muuta ruokaa, pieniä suupaloja ja juomaa, sis.  paikallisia erikoisuuksia. Ruokalistoilta löytyy usein erilaisia keittoja ja liharuokia, mutta myöskin kasvis- ja joissain tapauksissa myös vegaanivaihtoehtoja. Ja mikä parasta, ruokalistoissa on ilmoitettu mistä esimerkiksi liha ja maito ruokiin tulee ja useimmiten tarjolla onkin todellista lähiruokaa.

Vaikka Sveitsistä monta palkittua ja Michelin-tähditettyä ravintolaa löytyykin eivät majatalojen ruoat olefinediningiä, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta, vaan enemmänkin perinteistä ja tuhtia vuoriruokaa. Ja kun Sveitsissä ollaan, eivät juuston ystävät varmasti jää ilman juustoa, oluesta puhumattakaan.

Reittien varrelta ja majataloista löytyy myös usein ns. ulosmyyntiä harjoittavia maatiloja ja vaikka juustoloita (esim. alla), sekä itsepalvelupisteitä, joista voi ostaa juustoja, juomaa ja jopa jäätelöä. Näitä(kin) varten pidä silmät auki ja käteistä mukana.

Juomavettä varten Sveitsin kylistä ja alempaa reittien varsilta löytyy usein lähteitä ja hanoja, joista saa (ilmaiseksi) raikasta juomavettä ja joissa pullot on siis hyvä täyttää retkeä/seuraavaa etappia varten. Jokainen majatalo ja hütte myös myy pullovettä (useinkaan ylhäällä vuorilla hanavesi ei ole juomakelpoista, jos sitä yleensäkään on) mutta ympäristön ja rahansäästön kannalta suosittelen joko omien pullojen kantamista ja pullojen täyttämistä näistä hanoista ja/tai filtterin kantamista mukana. Kesän helteissä useampien litrojen kantaminen pitkiä ylämäkiä ei myöskään ole kovinkaan suositeltava vaihtoehto vaan tässäkin tapauksessa filtteri ja tai rahaa helikopterilla majaan kuljetetun veden ostamiseen kannattaa.

Nykyisin retkeilytarvikeliikkeistä* saa onneksi käteviä ja kevyitä suodatusjärjestelmiä esim. Lifestrawn kevyt pillimäinen suodatinsysteemi*, ja ns. vedenpuhdistustapletteja, joiden avulla tämän matkan varrelta löytyvän veden (Alpeilla usein jäätikköjen ja lumen sulamisvesiä puroista) saa juomakelpoiseksi.

Huom. Jos ja kun olet liikkeellä sesonkien ulkopuolella ja majoitut ns. talvihuoneessa, löydät sieltä usein perustarpeet ruoan laittoon ja lämmittämiseen. Mutta sesonkeina älä odota löytäväsi majatalosta tai mökistä keittiötä omatoimista ruoanlaittoa varten – silloin keittiö on vain ja ainoastaan majatalon ylläpitäjien käytössä.

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Miten – mukavuudet

Osassa mökeistä ja useimmissa majataloissa on juokseva vesi (ei tosin useinkaan juomakelpoista), sisävessa, sähkövalo, rajattu puhelimen latausmahdollisuus (ja erityisesti kuuluvuus), sängyt, peitot ja tyynyt (ota kuitenkin oma liner-makuupussi mukaan) ja onpa useissa myös valikoima sisäkenkiä (ja vahva kielto vaelluskenkien tuomiseen eteistä pidemmälle).

Mökit ja majatalot ovat myös lämmitettyjä aukioloaikoinaan ja osassa saa lähes maaseutuhotellitunnelman. Suihkuja ja joskus jopa sauna löytyy myös harvoissa tapauksissa, mutta varaudu siihen että pääset peseytymään vasta kotiin palatessasi tai tunturipurossa.

Huom. Autiotupameininkiä kaipaaville osa SAC:n hüteistä, ja useimmat varsinkin ei-sesonkeina talvihuoneissaan, tarjoavat alkukantaisen elämyksen ulkovessoineen, puuhelloineen ja vain hetken generaattorin voimalla toimivine sähkövaloineen.

Miten – varusteet

Useimmilta hüteiltä löytyy peitot ja tyynyt, mutta hygienian vuoksi ohut liner makuupussi on lähes välttämätön varuste repussa. Muihin tarpeellisiin varusteihin voisin listata kevyen päivärepun (n. 25l-40l) sis. juomapullon, pientä evästä, ensiapupakkaus, punkkimyrkky ja aurinkorasva; säänmukaiset vaatteet ja vaihtovaate/sadesuojaerä, aurinkolasit, hattu, kartta, kompassi ja puhelin (täyteen ladattuna ja vara-akulla). Kengiksi on hyvä valita pitäväpohjaiset ja tukevat kengät (lue tarkempia kenkävinkkejäni täältä).

Vaellussauvat ovat myös hyvä lisä varuste-arsenaaliin, äläkä myöskään unohda kameraa, koska maisemat ovat ehdottomasti kuvien arvoisia.

Huom. Vaativimmille reiteille, jäätiköitä ja teknisiä kiipeilyosuuksia sisältäville mökkiretkille varusteisiin on tietysti hyvä kuulua myös köydet, jäähakut, jääraudat ja taito käyttää näitä, mistä lisää yllä mainitulla SAC:n sivuilta.  Ja lisää varustevinkkejä ja esimerkkejä ns. normiretkiin Scandinavian Outdoorsilta (suomalainen verkkokauppa!) täältä*.

Miten – hinnat, varaaminen ja maksaminen

Vaikka online varaukset ja kalenterit yleistyvät jo majoillakin, on edelleen useimmissa tapauksissa mökille tai majataloon soitettava (numero toki löytyy netistä) ja tiedusteltava tilaa ja varaustilannetta halutulle ajankohdalle. Ja usein samaan numeroon on hyvä soittaa itse retken kynnyksellä ja tiedustella paikallisarviota säästä ja muista huomioonotettavista seikoista.

Varaa yöpymisesi siis suoraan hüttelta tai online-varausjärjestelmän kautta hyvissä ajoin etukäteen, ja mikäli et käytä jo varattua yötä, peruuta se viimeistään edellisenä iltana välttääksesi sakot. Läheskään kaikki hütet eivät ole siirtyneet digiaikaan, mutta osan varaustilanteen suunnitellulle retkiajankohdalle voi jo tarkistaa kätevästi online-kalenterista, joita löytyy hüttejen kotisivuilta.

Pelkän yöpymisen hinnat majataloissa ja hüteissä aikuisilta vaihtelevat 20-40CHF välillä ja majoituspaketti puolihoidolla (paras vaihtoehto mielestäni) vaihtelee 50-80CHF välillä.

Voit maksaa yöpymisen hüttellä käteisellä, CHF/EUR, ja vaikka osa hyväksyy luottokortin suosittelen varaamaan vuorille ensisijaisesti käteistä majoituksia ja ruokailuita varten.

Pakettimatkat

Sveitsiläinen majatalosta majataloon retkestä voi kukin muotoilla haluamansa, joko omatoimisesti tai pakettina ostettuna. Olen itse tehnyt kaikki retkeni omatoimisesti, mutta varsinkin ensimmäiselle retkikerralle suosittelen pakettimatkan harkitsemista.

Monella seudulla, mm. Berner Oberlandissa, retkiä tarjotaan pakettina eri palveluvaihtoehdoilla. Tällöin voit esimerkiksi yhdellä puhelinsoitolla tai nettivarauksella varata kaikki välipysähdykset eli hütet usean päivän ja yön retkelle samalla kertaa, sis. ruokailut ja opastukset. Noin yleisesti paketteja tarjoavat Sveitsissä sekä paikalliset että ulkomaiset matkanjärjestäjät ja mm. matkaopasfirmat ja osa majataloista tarjoaa myös opastus – ja retkipalveluita paketoitaviksi majoituksen kylkeen.

Löytyypä palveluja, paketteja ja opastusta suomeksikin, joten eikun googlaamaan jos ja kun helpoin retkivaihtoehto kiinnostaa.

Tiina Kivelä

Retkisuosikkini & majatalovinkit

Näin pitkän jutun lopuksi onkin hyvä mainita että en suoraan sanottuna ole ehtinyt vielä tehdä montakaan yhden tai usean yön mökkireissua Sveitsissä. Paraskin puhumaan siis. (Kokemattomuuteni johtuu toki enimmäkseen siitä että asuin reilun vuoden Interlakenissa, josta ehti hyvin käydä päivässäkin kunnon ylävuoristoretkellä ja palata silti illaksi omaan sänkyyn – oma kotini siis toimi eräänlaisena alppimajatalona.)

Olen kuitenkin käynyt muutamalla, ohittanut useita ja kuullut ylistäviä kommentteja tuttaviltani, jotta voin suositella tiettyjä kohteita ja koota listaa paikoista joihin haluan itse retkelle, uudestaan tai ensimmäistä kertaa.

Kirjaan myös jokaiseen reittivinkkiini omat yöpymispaikkani ja havaintoihini perustuvat suositukseni, joten majatalo- ja muita yöpymisvinkkejä löytyy muualtakin näiltä sivuilta, enimmäkseen alpinismi/vaellus/vapaalasku -kategorioista.

Tässä lopussa nyt kuitenkin tiivistettynä muutama vinkki mistä majatalosta majataloon retkeilyn Sveitsissä voisi konkreettisesti aloittaa. Ja mikäli sinulla on kysyttävää, kommentoitavaa tai lisättävää juttuuni, niin jätä viestisi kommenttiboksiin tai maililla suoraan minulle. Vastaan parhaani mukaan tai vähintään ohjaan paremmin tietävien puoleen.

Hüttevinkit

Shreckhornhütte 2529m – vaativa sinivalkoinen alppivaellusreitti Grindelwaldista

Blüemlisalphütte 2840m Oeschinenseen kautta– vaativa punavalkoinen reitti Kanderstegistä

Alpstein (kattava ja tiheä verkosto majataloja ja SAC -hüttejä, korkeimmat huiput n. 2500m)  – helposta vaativaan– usean päivän miksei jopa viikon aktiivilomareissulle täällä (Appenzelliin matkaa junalla Zürichistä n. 2h) ehdottaisin esimerkiksi kulkemaan Wasserauenista Bollenweesin Berggasthausiin, sieltä ylemmäs SAC:n hütelle esim. Hundsteinhütte tai Berggasthaus Rotsteinpassille, takaisin alemmas Meglisalpille ja sieltä taasen takaisin alas Seealpseelle ja yöksi esimerkiksi Berggasthaus Seealpseelle ja viimeiseksi yöksi vielä ylös Berggasthaus Aeschiin tai Berggasthaus Ebenalpiin tai jopa Alter Säntikselle ja vihdoin gondolilla alas…