Pyhällä taas

Tiina Kivelä

Kyllä Lapinmatkaan aina yksi piipahdus Pyhällä pitää mahtua.

Niinpä maantantaiaamuni kului Pyhätunturin ympäri juosten ja miettien miten vastikään maastopyöräilyllekin osiltaan avatut Pyhä-Luoston kansallispuiston polut kuuluvat ehdottomasti kolmen kärkeen Lapin retkeilykohteissa (näitä kuvassa näkyviä pitkoksia saa muuten nykyisin ajaa, klikkaa karttalinkkiä alla).

Itselleni Pyhä on Lapin mittakaavassa lähiretkeilykohde, vajaan tunnin ajon päässä kotikaupungistani ja näin* tuttuakin tutumpi jo lähes 30 vuoden ajalta. Rovaniemeltäkin tänne ajaa tai istuu bussissa, jopa suoraan lentokentältä, vain parisen tuntia ja suosittelenkin Pyhää usein kunnon retkikohteeksi Lapissa myös pidempää tuleville, sekä talvella että kesällä.

Erinomaisten reittien ja maisemien lisäksi täällä on nimittäin säilynyt/säilytetty hyvin aito ja alkuperäinen lappilainen tunnelma kelohonkamökkeineen, taruineen ja pienine hotelleineen (joka toki vaatisi pientä korjausta), joita viimeaikojen kylän yleistä toimivuutta ja vetovoimaa parantaneet kehitystoimet, tapahtumat, uudet rakennukset, tiet ja kaavat eivät onneksi ole onnistuneet häivyttämään, pikemminkin päinvastoin. Uusia jatkokehityssuunnitelmia ja (huoneisto)hotellihankkeita on myöskin vireillä ja toiminnassa, mutta olen positiivinen myös näiden suhteen, ainakin vielä tässä vaiheessa. Pieni on kaunista, mutta pieni on harvoin kannattavaa ja ainakin vielä Pyhällä ollaan kaukana liiallisen rajoista.

*Olen muuten joskus asunutkin tässä tunturikylässä muutaman kuukauden ja viettänyt täällä lähes kaikki talviset viikonloput kouluaikoina, kuten niin moni lähikylien ja kaupunkien lapsi ja nuori.

Jotkut ponnistivat täältä talviolympialaisiin, minä Alpeille. Ei paha paikka kasvaa siis. Taikka harmaantua kauniiksi kuin nämä hopeiset hongat.

Tiina Kivelä


Missä: Pyhätunturi / Pyhä-Luoston kansallispuisto

maastopyöräilyreitit kartalla