Olipa kerran talvi

Tiina Kivelä

Rovaniemellä sataa, muuta Suomea mukaillen vihdoin. Ilmeisesti poissaollessani täällä on ollut hieman kuivanpuoleinen alkukesä?

Kerroin eilen millaista Ounasvaaralla on juoksennella kuivilla kesäkeleillä ja kyllähän täällä vielä nyt sateellakin menisi, jos vedenkestävät juoksukenkäni eivät sijaitsisi leirissä 2 samalla kun itse sijaitsen perusleirissä. Mistä mieleeni juolahti etten ole muistanutkaan kertoa millaista Rovaniemellä on juoksennella talvella! Mikä harmi, sillä talvijuoksu on täällä melkein vielä kesän yöjuoksujakin mukavempaa.

Lempireittini talviseen polkujuoksuun Rovaniemellä kulkee kaupungista jätkänkynttilän sillan toiselle puolelle, josta vasemmalta ylös talvikävelyreittiä (lähtöpaikan löydät opaskartastani täällä) näkötornille ja tulipaikalle ja edelleen ylemmäksi ja hieman oikealle Sky Ounasvaara hotellille.  Hotellin kaakkoiskulmalta (oikeasti, sieltä ihan kulmalta talon takaa) reitti jatkaa reilun 4 kilometrin ympyränä myötäpäivään, ylittäen välillä hiihtolatuja ja talvipyöräreittejä ennen koukkaamistaan tien varteen, josta voit joko jatkaa edelleen lenkin loppuun oikealle ylämäkeen Sky Ounasvaaralle ja samaa reittiä näkötornin (ja kenties väli-oluen) kautta takaisin kaupunkiin, tai vasemmalle Santasportin ohi suoraan alamäkeen, kaupunkiin, saunaan ja oluelle (tai muulle virvokkeelle). (Lataa talvikävelyreitin GPS täältä.)

Talvikävelyreitin lisäksi Ounasvaaran lumikenkäreitit, joista useat on tampattu kunnolla koviksi isojen matkailijaryhmien toimesta, soveltuvat erinomaisesti talviseen polkujuoksuun (huom. voit hyvin vaihtaa juoksun kävelyyn jos vaellus on enemmän mieleesi), kunhan huomioit kuinka reitit kulkevat vähän sinne ja tänne ilman pienintäkään opastekylttiä tai merkintää kartassa. Mikä ei toisaalta ole ollenkaan huono juttu – niin kauan kun lenkin lopuksi löytää tiensä kotiin ja lämpimään saunaan – sillä näissä maisemissa pienet lisälenkit ovat usein juuri se juttu ja ylimääräisiä riittäviä kilometrilukuja kertyy ihan huomaamattaan.

Kuten vähän kaikkialla (ainakin vielä) Rovaniemen ulkoliikuntakohteissa, ovat reittiopasteet Ounasvaaralla hieman puutteelliset ja muutamissa kohdissa harhaanjohtavat, mutta ainakin yritystä parempaan on ja parhaassa tapauksessa tällä hetkellä tapahtuva parannustyö tuottaa parempia opasteita myös hiihto-, juoksu- ja kävelyreiteille.

Alueen maastopyöräreitit (sekä talvelle että kesälle) opasteineen on vastikään uusittu, osa alusta alkaen rakennettukin, pääosin paikallisten yritysten toimesta, ja ero on valitettavasti silmiinpistävä, pyöräreittien eduksi siis (kirjoitan muuten siitä maastopyöräilystäkin ihan pian).

Vaikka näissä maisemissa (ja paikallistuntemuksella) lisälenkit täällä eivät itseäni haittaakaan, toivoisin että kanssakulkijoiden opastamisen sijaan saisimme yhdessä vain fiilistellä näitä maisemia kun samalle reitille satumme.

Ja ensi talvea odotellessa tässä hieman kuvia reiteiltä.

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Missä: Ounasvaara, Rovaniemi