Instaystävällinen Appenzell

Hyvä retki

Olemme kaikki, tai melkein kaikki, nähneet ne kuvat. Idyllinen alppitalo, nojaamassa tiukasti kallionreunaan. Syrjäinen järvi, heijastamassa ympäröiviä jylhiä vuoria, ja vihreät kumpuilevat sveitsiläiset maaseutumaisemat onnellisine lehmineen kellot kaulassaan. Niin moni meistä on myös jo käynyt siellä, jopa minä. Tai ainakin lähellä.

Paikka on Appenzell, tai tarkemmin Berggasthaus Aescher-Wildkirchli, järvi Seealpsee ja vuori Säntis kaiken taustalla. Pari viikkoa sitten olimme laskettelemassa lähellä, Ebenalpilla, kun ymmärsin. Instagram toi meidät sinne. Minut, meidät ja useimmat rinneravintolan ihmiset. Tavalla tai toisella. Ilman hashtagia, meitä ei ole olemassa. Eikä varsinkaan paikkoja.

Kuuluisa Instasta tai ei, Appenzell on kiva alue, josta löytyy kuvauksellisia maisemia ja erinomaista lähiruokaa. Appenzeller olutta, juustoa, yrttilikööriä ja viskiä. Ja monen etapin viskivaellus! Joten miksi tätä ei rakastaisi? Ja miksi sinne ei menisi kesällä, jolloin tulette varmasti näkemään myös minun versioni niistä kuuluisimmista kuvakulmista ja kuulemaan muutaman hyvän (viski)retkeilyvinkin alueelle.

Siihen asti, nautitaan ruoasta ja juomasta.

Tai demokratiasta. Nimittäin pian on taas aika perinteistäkin perinteisemmän sveitsiläistradition, Landsgemeinden eli suoran demokratian. Huhtikuun viimeisenä sunnuntaina äänioikeutetut sveitsiläiset kokoontuvat pienten kaupunkien kuten Appenzell torille, paljaan taivaan alle, valitsemaan edustajiaan ja päättämään sillä kertaa esityslistalla olevista laeista ja talousasioista. (Asiaan liittyvä ei niin hauska fakta: 1991 Appenzell Innerrhoden antoi viimeisenä Sveitsin kantoneista naisille äänioikeuden paikallisissa päätöksissä. Huh. 1991. )

Nykyisin tämä suoran demokratian muoto tässä muodossaan toteutuu vain tietyissä varsinkin Itä-Svietsin pienissä kaupungeissa ja kantoneissa, mutta jos ja kun tämän haluaa kokea niin Appenzell on siis yksi paikka missä tätä ihmetellä.

Kippis demokratialle (ja erityisesti naisten äänioikeudelle)!

Hyvä retki

Hyvä retki

Tiina Kivelä

Hyvä retki


Mitä & Missä & Miten Appenzell:

Brauquöll Appenzell, olutta ja vähän viskiäkin (auki vuoden ympäri)

Appenzeller Schaukäserei, juustoa (auki vuoden ympäri)

Berggasthaus Aescher-Wildkirchli, ruokaa ja kuuluisia kuvakulmia (kaudenavaus 1. toukokuuta 2018)

Säntis & Ebenalp näköaloilla ja hikoiluun (kesällä vaellusta, talvella laskettelua)

SBB sinne ja takaisin

Instagram inspiraatioksi