Pyöräkuume

Tiina Kivelä

Se aika vuodesta, ainakin Sveitsissä. Pyöräkuume. Tiet mahtavilla maiseilla ovat sulat jopa yli tuhanteen metriin, ruoho vihertää, niityt kukkivat ja aurinko paistaa kesäisen lämpimästi. Juokseminen on kivaa, mutta hitsi kuinka houkuttelevilta pyöräreitit ja kuolemansilmukat alppiteillä näyttävät taas kerran, varsinkin siinä vaiheessa kun juoksukilometrejä kovapohjaisella tiellä paahtavassa auringossa tulee sopivasti.

Sveitsissä on vaellusreittien lisäksi kattava ja hyvin merkattu pyöräreittijärjestelmä, sisältäen reitit, teema-alueet, pavelut ja pyörähotellit. Kaksipyöräisillä liikkuville ja kuntoaan kohottaville Sveitsi tarjoaa kaikkea vaihteettomalle mummopyörälle sopivista sunnuntaiajelureiteistä kaupungien pyöräkastoihin, hengityksen salpaaviin DH reitteihin silmukoineen, bikeparkeihin, alppien ylitykseen maantiepyörällä ja joskus jopa pätkiä Tour de Francelle.

Tällä hetkellä hallussani täällä on vain kipeästi huoltovuoroa odotteleva raskas maastopyörä, jolla ei paljon enää huvittaisi näitä silmukoita ajella. Vaikka on tuo kuvassa näkyvä tie kerran tullut jo ylämäkeen poljettua, juuri sillä raskaalla pyörällä joka ei rungoltaan ja renkailtaan todellakaan ole se paras peli asfaltille ja ylämäkiin.

Se mikä ei tapa, kasvattaa kuntoa, mutta kyllä nyt asia on niin että maantiepyöräkuume on valtava. On, vaikka perheessämme Sveitsin eli sen toisen referenssin ja pyörähuoltajan näkemys onkin että maantiepyöräily on liian vaarallista; kapeat tiet ja renkaat, vilkas liikenne, pikkukivet jne.

Toisaalta, ei pieni retki Italiaan Finale Liguren maastopyöräilyparatiisin hullumpikaan olisi, joka kuulemma on turvallisempi vaihtoehto (ja ok, siellä on myös pizzaa, loputtomasti pizzaa ja viiniä!). Teille joilla maantiepyörä jo on; tulkaa kylään ja kyselkää vinkkejä hyvistä pyöräretkireiteistä, niin kerron missä minä olisin mielelläni vaihtanut ne juoksukengät tai sen maastopyörän kevyemmin rullaaviin. Autan mielelläni ja mahdollisuuksien mukaan liityn kirittäjäksi / peränpitäjäksi.

Ja please, kertokaa etten ole ainoa kuumeeni kanssa. Toki tämä on parempi kuin siitepölyallergia, jolle myöskin olisi otolliset olosuhteen, mutta silti…  Auttaako tähän mikään muu kuin uusi pyörä?