Hyvä juoksuretki Sveitsissä

Tiina Kivelä

Kuten joku on ehkä osannutkin jo ihan itse päätellä, kevään aikana olen muuttanut Sveitsin kotini St. Galleniin, maan itäpuolelle. Ja oleskellut siis pitkästä aikaa Sveitsissä enemmänkin <3.

Oleskelun ohessa ja kevään aktivoimana olen löytänyt taas oikean jouksuharrastuksenkin, muutaman vuoden hiljaiselon jälkeen. Viime vuonna juostua maratoniahan ei lasketa juoksuharrastukseksi; toki olen urheillut, mutta säännöllinen juoksu sinänsä on jäänyt arjessa vähemmälle. Olen nyt tässä muutaman viikon testaillut uusia huudeja ja haluaisin pienellä jutulla todeta että Pyhän Kallen (joksi St. Gallenia tuttavallisesti kutsun) seudut sopivat juoksuun erinomaisesti. Ainakin jos näitä vertaa edelliseen Sveitsin leiriini Interlakenissa, jossa vaihtoehtoina oli lähinnä juosta tasaista jokien varsia ja järvelle, tai tasaista puolimaratonin verran Lauterbrunneniin ja siitä hieman vajaa parituhatta metriä ylämäkeen Kleine Scheideggeniin, kuten sillä^ maratonilla.

Zürich oli myös ihan ok, mutta siellä oli toisaalta suuren kaupungin haasteet tällaiselle mieluiten ei-urbaanille juoksijalle. Lapissakin sain viimeiset puoli vuotta rullailla mahtavan näköisillä arktisilla urbaaneilla poluilla (joista tarkempaa juttua on tulossa myöskin), mutta pidemmän päälle nekin kävivät monotonisiksi, aina lumisiksi, liukkaiksi tai loskaisiksi (ja olihan siellä myös ne hiihtoladut kilpailemassa). Niinpä St. Gallenin seutu (Sveitsin mittakaavassa) tarjoaa nyt makuuni ja muillekin suositeltavaksi sopivan pitäviä, kumpuilevia ja vaihtelevia juoksureittejä peltojen, metsien ja kukkuloiden ohi, läpi ja yli. Tai voihan sitä myös juosta vanhankaupungin läpi ja poiketa samalla tiirailemassa mahtavaa katedraalia, jos siltä tuntuu.

Ja kilometrejä kertyy, eikä korkeuserometrienkään hamstraamisessa ole suurempaa vaikeutta, vaikka Sveitsin mittakaavassa aika ”tasaista” aluetta tämä onkin.

Esimerkkinä hyvistä juoksuretkistä testasin tällä viikolla juoksun kaupungista Bodenseelle, (*matkaopasäänellä:) jota reunustavat sekä Sveitsi, Saksa että Itävalta.  Mukava retki joenvartta, kukkulan yli ja peltojen ohitse kaupungista järvelle, hetki rantaviivaa ja promenadeja, ja lopulta reippaan puolimaratonin jälkeen paikallisjunalla kotiin Rorschachista (taas matkaopasäänellä:) josta vähemmän hikiselle kävijälle löytyy todella mielenkiintoinen Würth Haus Rorschach ja Forum Würth, eli taidetta ja jännää toimistodesignia.

En muuten edelleenkään osaa kirjoittaa ensimmäisellä oikein Rorschachtia saati lausua sitä, mutta onni onnettomuudessa että googlailu opetti aiheesta muutakin, eli että Rorschach on myös kuuluisa juuri siitä musteläiskätestistä.

Tiina Kivelä

Juokseminen Sveitsissä, lyhyt oppimäärä

Lopuksi konkreettisena vinkkinä Sveitsissä juoksentelusta kiinnostuneille, että retteinä juoksen useimmiten keltaisin kyltein merkattuja vaellusreittejä eli wanderwegejä myöten, esimerkki otsikon kuvassa. Opasteet reiteille lähtevät mm. jokaiselta junaasemalta ja netistä reitit kartalla, koko maahan, löytää mm. täältä, ruksimalla dargesstelte karten valikosta ”wanderwege”. Arvioajoista saa toki juoksemalla napsia aika paljon pois.

Sveitsissäkin on hyvä pidemmillä reissuilla pitää omat juomat ja eväät mukana tai vähintään rahaa matkan varrelta löytyviä palveluita varten, mutta juoksijaa kuten vaeltajaakin täällä palvelevat erinomaisesti julkiset lähteet, joita löytyy kylien keskustoista ja harvakseltaan myös maaseudun reittien varrelta. Sveitsiläinen syrjäseutu on usein palvelutasoltaan vähän eri kuin suomalainen vastaava, vaikka toki sesonkien ja aukioloaikojen kanssa saa tässä vaihtoehdossa olla tarkkana, joten samanlaista extreme urheilua juoksu ei täällä ole (ylävuoristoa lukuunottamatta) kuin vaikkapa Suomessa taajamien ulkopuolella.

Tällä hetkellä tallennan omat lenkkini ja inspiraatioyritykseni enimmäkseen Stravaan (johon linkki löytyy sivuvalikosta). Mutta koska sovellus on buginut viime aikoina harmittavan paljon, ja puhelinta on joskus rasittavaa kantaa mukana joka retkellä (varsinkin koska jatkuva kuvausinto, katso kuva^), kokeilen nyt muita sovelluksia ja otan mielelläni vinkkejä vastaan paremmin tietäviltä mikä olisi paras sovellus ja sen kanssa hyvin synkkaava rannekello tyyliseeni multisporttaukseen (mieluiten iOS). Plussaa GPS-reiteistä, offline-modesta ja korkeuserometreistä, ja extrapisteet mahdollisuudesta kilometreillä, maisemilla ja korkeuserometreillä brassailuun.

Voisimmeko siis sopia että minä tarjoan jatkossakin täällä kaikkien muiden vinkkien ohella myös parhaita juoksuvinkkejä Sveitsiin, suomeksi (parhaimmat polku- ja vuorijuoksuvinkit Alpeille ei-suomeksi ovat muuten pian tulossa ulos tältä Alpinsightin tiimiltä), josta vastineeksi sinä tarjoat minulle vinkit sovellukseen ja kelloon ja vaikka jopa kenkiin (huomasin ettei minulta löydy hyvin rullaavaa paria näille kovapohjaisille asfaltti-, betoni- ja sorateille ja -promenadeille). Jos vain siis tiedät jotain aiheesta tai haluat kysyä minulta lisää aiheesta juokseminen Sveitsissä, kommentoi tai laita suoraan mailia.

Kiitos ja hyviä juoksuretkiä itse kullekin kevääseen!