P*ska näkyvyys, hyvä retki – Riisitunturin kansallispuisto

Tiina Kivelä

Terveisiä ruskaretkeltä! Tällä kertaa Tiinan epävirallisen virallisessa matkaoppaassa Riisitunturin kansallispuisto, jonne teimme pienen retken viime lauantaina (eräänlaista korvikehoitoa vuoriviikonlopuille). Oikeastaan keskellä ei mitään, hyvin vaikeasti määriteltävällä alueella eteläisessä Lapissa, sijaitseva kansallispuisto on pieni ja söpö paikka kevyeen retkeilyyn; säällä kuin säällä, vuoden ympäri.

Parhaiten loivaprofiiliset reitit soveltuvat mielestäni polkujuoksuun (minun pitää vielä joskus kirjoittaa siitä miten tyhmältä tuo sana polkujuoksu suomeksi kuulostaa – eikö voisi käyttää vaikka sanaa maastojuoksu?) ja talvella hiihtovaelluksille, mutta eivät hieman rauhallisemmastakaan menosta nauttivat alueella varmasti kyllästy. Ainakaan kovin helposti, jos vain ulkoilu ja luonto vähääkään kiinnostaa. Osa reiteistä on sorastettu ja pitkospuitakin löytyy, joten kevyillä varusteilla pärjää; en silti kuitenkaan lähtisi tännekään kävelemään juoksulenkkareissa, vaan valitsisin kevyet hyväpohjaiset vaelluskengät. Kuraa on nimittäin tarjolla, varsinkin tällaisella säällä. Päälle on myös hyvä pukea merinovillaa ja gore-texiä, vaikka kuinka Instagram julkkikset, varsinkin naiset. poseeraisivatkin tuulisilla vaaranrinteillä paljain selin (jep, minusta on tullut tällainen täti ja tästäkin aiheesta ja esimerkistä olisi ehkä hyvä kirjoittaa enemmänkin).

Kulkemamme pidempi ympyräreitti, n. 11km, on näemmä vaihtanut hieman reittiä sitten viime kerran – välillä joissain risteyksissä oli suomalaiseen tapaan vaikea tietää minne pitäisi oikeastaan olla menossa, mutta onneksi vaelluskaverillani toimi GPS ja paikallistuntemus. Aloitimme päivän retken normaalia myöhemmin ja otimme omat kahvit mukaan, mutta mikäli paikalle sattuu aukioloaikoina ja ilman omia eväitä, on lähistön Korpihilla käymisen arvoinen tankkauspaikka. Tai no oikeastaan ainut sellainen, sillä läheltä ei löydy edes ABC:tä. Omat eväät mukaan siis, kaiken varalta. Lisäksi kohtuullisen ajomatkan päästä löytyy Pentik mäki tehtaanmyymälöineen sisustusfriikeille. Kyllä, tämä on oikein erinomainen kohde tyypillistäkin tyypillisemmälle ruskaretkelle, eli hieman vanhempien aktiivisten naisten hemmottelumatkalle, jossa retkeillään ja käydään vähän ostoksilla.

Edelleen väittäisin, että tässä on kyllä sellainen asiakaskunta, jolle voisi tarjota ja myydä enemmänkin, sekä palveluita että tuotteita. Eikä vain pinkkiä.

Lapland

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Missä: Riisitunturin kansallispuisto, Lappi