Kirpeä syysretki Augsmatthornille

Tiina Kivelä

Mikäli lokakuisena lauantai-aamuna klo 8:04 Interlaken West asemalla (Sveitsissä) juoksee bussiin numero 106, päätyy n. 18 minuutin* jälkeen kylään nimeltä Habkern (bussilippu 2,60 CHF Swisspassin Halbtax -alennuskortilla), josta voikin jatkaa vihellellen matkaansa ylös vuorenhuipulle nimeltä Augsmatthorn. Ja mikäli oikein hyvä tuuri käy, kuten minulla, saa nauttia sekä järjettömän kauniista kuuraisista pohjoisrinteistä, että alppipanoraman edessä poseeraavista päiväuniaan kuorsaavista alppikauriista.

Talvi on tulossa ja lunta vuorilla alkaa olla taas yhtä paljon kun muuttaessani alueelle kesäkuun alussa. Kesä on ohitse ja hiihtokausi ovella, mikä tietysti sopii Lapin tytölle paremmin kuin hyvin. Eilisellä vaelluksella talvi tuoksui ja tuntui iholla, samaan aikaan kun aurinko vielä mukavasti lämmitti ja väritti kasvoja etelärinteiden puolella. Lokakuu alpeilla ei ole ollenkaan hullumpi olen todennut, varsinkin kun kuuraisten vuorenrinteiden lisäksi ruska alkaa lehtipuuvyöhykkeellä olla parhaimmillaan. Aamut ovat viileitä ja kirkkaita, ja jos alhaalla laaksossa sataa vettä niin ylhäällä vuorilla tulee luultavimmin lunta.

Lopuksi on kyllä todettava, että lähes 9h kävelyä tuntuu mukavasti  ruumiissa seuraavana päivänä. Onneksi on sentään sunnuntai.

kartta

Retki: Habkern Post – Augsmatthorn – Hardergrat – Harder Kulm – Unterseen – Interlaken, n.8h 

PostBus 106 Interlaken West – Habkern 2,60 CHF (Half -Fare Travel Card SwissPass / Halbtax). 


Tiina Kivelä

*Välin voi myös pyöräillä, mutta siinä tapauksessa suosittelen raskaan maastopyörän sijaan bitumilla kevyesti rullaavaa maantiepyörää. Nimim. Been there done that.