Hyvä maastopyöräretki Grindelwaldissa

Hyvä maastopyöräretki Grindelwaldissa

 Olipa kerran maastopyöräretki Grindelwaldissa Sveitsissä, aurinkoisena hellepäivänä. Lastasin aamulla itseni ja pyörän junaan Interlakenissa (tähän tarvitset SBB:n pyöräpassin, joita voi ostaa kätevästi SBB:n nettikaupasta päiväksi tai vaikka koko vuodeksi) ja suuntasin Grindelwaldiin, huomatakseni että olin unohtanut lastata reppuun tuikitärkeät aurinkolasit.

Olin jo hetken suunnitellut alppikelpoisten aurinkolasien ostamista, eli sinänsä tarve tuli ajallaan, mutta hieman kirpaisi että suoranaisen pakon edessä (eli aurinkoinen päivä; ei hetkeäkään hukattavana) oli lyötävä luottokortti tiskiin ja ostettava ensimmäiset hyvin istuvat lasit Grindelwaldin nimeltä mainitsemattomasta urheiluliikkeestä.  Kallista, mutta kuten raskas pyöräretkikin, kaiken sen arvoista.

Tiina Kivelä

Aurinkolasiepisodin jälkeen oli aika täyttää juomapullo ensimmäisestä eteen sattuvasta vesipisteestä eli kylän keskustasta, ja aloittaa itse retki. Ensin poljin ylös Grosse Scheideggiin, jonne voi toki myös valita linja-autokuljetuksen sekä itselle että pyörälle, jos ei ns. kunnon treeni kiinnosta, tai jonne voi polkea myös toisesta suunnasta ja/tai yhdistää nämä mäet ja tehdä maantiepyörällä klassisemman alppipyöräretken.

Minä valitsin tällä kertaa polkemisen omalla raskaalla pyörälläni (asfaltille olisi todellakin ollut parempi kevyt maantiepyörä) ja muutamaan kertaan tuli mietittyä oman järjen tasoa, mutta toisaalta olipahan hyvä harjoitus. Ylhäällä, ansaitun oluen jälkeen, matka jatkui Firstin hissiasemalle, josta pyörää taluttaen koukkasin vielä maisemareitin Bachalpseen kautta, josta olikin sitten vain mielenkiintoinen alamäki/pikkupolkuviidakko Grindelwaldiin. Huomautettakoon tässä, että taitoni (tai oikeastaan uskallukseni) alamäkipyöräilyssä ovat vielä aika heikolla tasolla. Mutta ei sitä opi jos ei tee, joten alas tultiin, tyylipisteistä välittämättä. Ja kotona otettiin vielä toinen, tällä kertaa palauttava, olut.

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Missä: Grindelwald – Grosse Scheidegg – First – Bachsee – Grindelwald. 


Maastopyöräily Sveitsissä

Vinkkinä seudulle pyörän kanssa suuntaville haluaisin lisäksi vinkata, että kaikki reitit eivät ole pyöräiltäviä kesän vaellussesonkina, joten hetkittäin pyörää on talutettava. Mutta sesonkien ulkopuolella useampi reitti on avoinna myös pyöräilijöille, ja oikeastaan parasta aikaa pyöräilyyn ovat kevän ja syksyn ns. välikaudet.

Alueelta, kuten koko Sveitsistä, löytyy silti lähes vuoden ympäri virallisia pyöräreittejä helpoista rullailuista ammattilaistason alamäkiin, jotka on merkitty mm. punaisin kyltein, ja paikalliset pyöräliikkeet tarjoavat mielellään vinkkejä ja ammattitaitoista opastusta. Vastaan myös itse mailitse tarkempiin kysymyksiin, jos tämänkaltaiset reissut näillä main kiinnostavat.