Sunnuntairetkeilyä Interlakenissa – Harder Kulm & muut

Tiina Kivelä

Mikäli eksyt Interlakenin suunnalle pidemmäksikin aikaa ja sinulle tulee tarve ns. normiretkelle, tarjoaa kylä muutamankin hyvän vaihtoehdon, Harder Kulm etunenässä. Mikä hauskinta, se mikä Interlakenissa on ns. normitouhua on isommassa mittakaavassa aika hemmetin hienoa alppitouhua. Tai todella hipsteriä.

Harder Kulm tarjoaa tarpeeseen ns. fitnessvaihtoehdon, eli lyhyen mutta jyrkän ylämäen. Noin 700-metrin penkassa on hyvä testata kunto ja/tai oppia nöyryyttä sekä tervehtiä ylhäälle päästyään turisteja, jotka laiskuuksissaan ovat valinneet kulkuvälineekseen junan.

Mikäli tällainen kunnon urheilu ei kiinnosta, tarjoaa kylä myös vähän leppoisempia vaihtoehtoja. Voit esimerkiksi kävellä Aerejoen rantaa ja/tai Thun ja Brienz järville, sisältäen erinomaisen mahdollisuuden virkistävään uintiretkeen. Lisäksi kylän reunoilta löytyy mm- Wilderswillin söpö kylä ja Abendbergin mäki, jonne voi sekä vaeltaa, juosta että pyöräillä.

Löytyypä kylän laitamilta muutamakin hyvä kallio kiivettäväksi (kiipeilytaitoisille) ja linnan raunio tutkittavaksi (tai pussikaljoille), esimerkiksi Rothenfluhin kalliolinnan rauniot. Usein näillä tapaa myöskin larppiporukoita, jotka varsinkin sateisella säässä goretexeissä liikkuessani ovat saaneet minut miettimään kuinka hauska olisi ns. hipsterretkeilijälarppi. Olisi Norrønaa, Mammutia, Fjällräveniä, GoPro, drone ja emalikupit, kannettavan kaasukeittimen päällä keikkuva Bialetin mokkapannu, riippumatto, #vanlife ja Spezializedin pyörät takahollarilla. Hah.

Mutta kun retkistä oli nyt puhe ja pyörät tulivat mukaan, niin Interlakenista löytyy myös hyviä vaihtoehtoja normipyöräilyyn., esimerkiksi molempien järvien sivuitse ja ympäri kulkevat tiet ja polut. Pyörän voi myös nostaa järvillä kulkeviin ”lauttoihin”, jotka lauttojen sijaan muistuttavat enemmänkin pieniä luksusristeilijöitä.

Hyviä pyöräpäiväretkiä Interlakenista järvien kiertojen lisäksi ovat retket Lauterbrunneniin, Grindelwaldiin tai Iseltwaldiin ja takaisin. Tai ylös Abendbergille, vaikka edelleen en ole kovin varma onko maailman paras idea vastata kyllä kun ystävä ehdottaa lähes 1500-metrin ylämäkipyöräilyä (hox. raskaalla pyörälläni) pitkän työpäivän päätteeksi.

Noh, kunto kasvaa vain liikkumalla.

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Missä: Harder Kulm, Interlaken – kartta