NORTH COUNTRY LAPLAND, YOUR GIRL IS COMING HOME

NORTH COUNTRY LAPLAND, YOUR GIRL IS COMING HOME

The flights are booked and working holiday in Lapland is waiting. Funny to go home from home; Switzerland really feels home by now, but so does Lapland, naturally. I’ve acquired myself an interesting work project to work with, and this will bring me back to the north country, for work and for a family. Even for some running and orienteering competitions, just like in the good old days.

Up north, the plan is to work as much as possible in Rovaniemi the weeks, though there will be some remote work too (oh the benefits of a work for which I only need my laptop, WiFi, brains and connections). On the side, I’ll be caffeinating myself in the old favourites and new additions as much as can. I’ve heard there’s a roof terrace, real Italian pizza, gelato and even Mexican food happening in Rovaniemi these days. When and how did Rovaniemi become so hip? Though I don’t really mind, what might seem hipster for some will a remedy for my very likely homesickness.

Tiina Kivelä

HOME IS WHERE THE WIFI CONNECTS AUTOMATICALLY

I still have no apartment from the north (though lots of family and friends, one of whom would even have my old couch to sleep on) and I’ve been thinking of moving into hotel even like a real, cool digital nomad. After all, there will not be so many days and nights I’ll stay put in Rovaniemi. On the weekends, I’m gonna be a weekend warrior, travelling around and doing stuff. Fishing with dad (as long as there are not too many mosquitos), getting lost in the familiar woods and running and biking around the fells. And let’s see how well this Swiss high altitude camp has helped with my endurance and outdoor capabilities…

Related to the work, there’s gonna be lots of Santa Claus the coming months (maybe something of him in here too), but what I really want to experience (and show in here) is how Rovaniemi and Lapland have so much more to offer than just Santa and his reindeer. So keep tuned, if you are interested in the subject. A friend even suggested I put up a vlog called Extreme Lapland of my stay up north… Well, since I have this blog already, I might sneak in some material in that theme too. But for the videos, well, GoPro, in a matter of fact I’m looking for some extra support…

I’m also going to keep this map in here updated. Take care and see you later!

FI: HEI LAPPI, OLEN TULOSSA

Eräänlainen suomilomahaasteen toteutus tämäkin. Eli taskussani on nyt taas lentoliput kodista kotiin eli Sveitsistä Lappiin, näin aluksi muutamaksi elokuun viikoksi. Tarkoituksena eräänlainen working holiday, lähitöitä Rovaniemellä ja etätöitä tunturissa seikkailujen ohella. Viikot siis suurimmaksi osaksi kaupungissa; töitä, kahviloita, ravintoloita, Ounasvaaraa ja Kemijokea. Viikonloput isompia tuntureita, juoksu- ja suunnituskisoja, saunoja ja hotelleja. Ja sitten taas hieman myöhemmin vuoria, toisia kaupunkeja ja Sveitsin off-seasonia. Koska tietysti ostin menopaluuliput. Ja jätän puoli elämääni Sveitsiin.

Hieman myöhemmin lisää siitä miten tällaisen aikalailla unelmatyötilanteeseen on päädytty ja miksi ja miten pidän toisen kodin Sveitsissä. Ehkä se jotain jopa kiinnostaakin, äidin lisäksi. (Ei, kuvioon ei edelleenkään liity miestä, vaikka mukavia ja avuliaita miekkosia onkin ystäväpiiriin eksynyt vuoden aikana aimo annos). Ja tänne ajattelin päivitellä vinkkejä ja tunnelmia Lapista, vähän tuon mainitun lomahaasteen mukaisesti. Vaikkakin näin ulkosuomalaisille vuosittainen suomiloma onkin aina ollut lähes velvollisuus, jota on harrastettu ahkerasti haasteista välittämättä.

Yllä oleva kartta päivittyy ja täydentyy seikkailujen mukaan ja joistakin juoksu-ja suunnistuskisojen tulosluetteloistakin voi menojani seurata. Mielenkiintoista kyllä nähdä miten tämä yli vuoden pituinen korkeanpaikaleiri on vaikuttanut ns. tuloskuntoon…