FINLAND, YOU’RE BEAUTIFUL, AND I’M GONNA SEE YOU ALREADY IN 2016

Tiina Kivelä

Last week, on a crispy morning when the nearby mountaintops shined brightly with the season’s first layer of virgin snow, I picked up Skiexpo tickets from my mailbox and noticed how the everyday going got bit lighter again. North Country Finland, and especially Lapland, your girl is coming home! And to a which place; third best country to visit in 2017. So if you like, I may test some places for your 2017 visit, as I’m going there already in 2016, more precisely next week.

Like a real tourist, I am going to experience stopover* in Helsinki and visit birefly Skiexpo, for which I guess I should make a list on what kind of gear and resort news I’m especially interested in, as I will use this one as a rehearsal for the big plan: my first ISPO visit in 2017 (that’s one of my “best in 2017”). There I’ll also meet fellow swissfinnish and Austrian freeskier friends, funnily enough,  and drink one or two drinks in Bronda in good non-skier company. I’ll also test the newest Airport Hotel in town (gone are the days when I slept in airports – for good, hopefully) before catching the connecting flight to the original home the next morning.

[ Edit. Check out the Slush Guide for Helsinki here. It kind of lists all my favorites in town. ]

AND THEN I TAKE LAPLAND

Beloved Lapland, I’ll always miss you (and carry part of you with me, wherever I go). Luckily it’s not long anymore till we meet again. This time I’ll come to you to do compulsory “emigrant” activities as renew my passport, which hopefully works out, no matter how hard in 2016 it seems for Finland to offer easy passport renewal process, especially for us emigrants, pfff.  Moreover I’ll pack more stuff to bring carry to Switzerland (skis!), and test finally the Arctic Light Hotel, and enjoy sauna, silence and hygge. Maybe one day I go back for good. Not yet, but maybe someday. And until that and after my stopover trip, I think I’ll have to try the direct flights from abroad to Lapland, and vice versa (check Norwegian and Germania, if you too are interested).

Because no matter how cool and must see place Finland is in 2017, Lapland is still the best. Just look at these Absinthe coloured Northern Lights. No wonder the absinthe shop next door here in Switzerland makes me feel so home…


*We (emigrant) Lappish’ must have been Finnair’s most loyal stopover customers long before Asians and I wonder why they haven’t thought about creating tempting packages for us too…


FI

Hei Lappi, olen tulossa hetkeksi kotiin! Ja mikä luksusmatka ja ennakkotutustuminen turistina vuoden 2017 kolmanneksi parhaaseen matkakohteeseen Suomeen siitä tuleekaan, näillä lentohinnoilla ja rajoitetulla aikataululla.

Luvassa kunnon turistina stopover Helsingissä, Bronda ja Skiexpo (ajattelin ottaa tämän pikaisen vierailun harjoituksena ensi vuotta ja elämäni ensimmäistä ISPO -vierailua varten) ja etelän tutut, kylän uusimman airport hotellin testaus (toivottavasti ei koskaan enää erityisen villistä nuoruudesta tuttua lentokentällä nukkumista). Pääkaupungin jälkeen Rovaniemi, Arctic Light Hotel, koti® ja tietysti sauna joka ilta. Pakollisiin menoihin kuuluu myös passin uusiminen ja muuttokuorman täydennys (suksilla), ja mahdollisimman monen rakkaan halaaminen. Ja kaikki tämä vain muutamassa päivässä, sisältäen junat Geneveen ja takaisin sekä lennot Genevestä ja takaisin. Kuten eräänä iltana toisen kahden maan välissä asuvan kanssa juttelimme, useimmiten ne kotimatkat ovat aikamoisia työmatkoja. Mukavia, mutta tavallaan todella raskaita.

Ei sillä että nykyarki olisi paljon kevyempää. 9h työpäivät, vähenevä valo ja hieman asia kuin asia on saanut olon aika väsyneeksi viime aikoina. Mutta kuten sanonta menee, Siperia opettaa ja kaiken raskauden keskellä olen onnellinen että selviän kuitenkin kaikesta hengissä, ja onhan tämä kaikki hyvin opettavaista ja kasvattavaa. Ja tämä paikka, nämä vuoret ja nämä ihmiset! Ne auttavat muistamaan kaiken keskellä kuinka hyvä on olla ihan vain elossa ja näissä maisemissa. Ja niin, kohta pääsee myös sinne pohjoiseenkin hengittämään vähän kevyempää ilmaa (ei se kyllä kovin raskasta ole täällä vuorillakaan).

Pidemmittä puheitta, tulkaa tervehtimään jos satutte samoille expoille tai Lapin kuppiloihin. Jakelen parhaita sveitsivinkkejäni ilmaiseksi, kun vain kauniisti pyydetään. Ja miksei Lappikin.