IT WILL BE WORTH IT – GORE-TEX® TRANSALPINE-RUN 2016 TRAIL SCOUT

Welcome to a life with so many failed plans and attempts that suddenly, in the middle of all the hustle and struggle, 37k alpine trail runs seems the best idea ever; an easy challenge.

Tiina Kivelä

So when you see the promo, click the link and send email late in the evening, you may wake up the next morning to the news that you’re basically secured your place as a trail scout for the GORE-TEX® TRANSALPINE-RUN 2016 on the 9th July, like I just did.

I’ve run half marathon, couple of Lidingöloppet 30k’s and thanks to active life in general, I should have the basic skills needed to go through this challenge successfully. Nevertheless I’d be lying if I’d say I wouldn’t have been scared as f* when I realised what I just did. Mainly because the logistical problems; I’m not sure if I have the money and means to find my way to the start location, accommodation and boarding… Whoops! (Have I already said how much I dream of that “normal” summer holiday?) Also, I don’t think my Inov’s would survive a long run more, not to mention that they aren’t the ideal pair for alpine terrain…

Well, if there’s a way I’ll find it. But I wouldn’t mind if someone would like to help me along the way. You have any advice to give; what to wear, what kind of shoes, what to drink? Or maybe you’d like me to test and review something along the way; to give feedback and ideas for development? Gear, sunscreen (I’m a very white chick), accommodation in Tirol, around Sölden / St. Leonhard ? Sustainable, responsible practices ? If any of these ring a bell, please do contact me. I’d be more than happy to help and collaborate with you to make more dreams come true.

Initial thought was to combine this run with some active weeks/weekends in the Alps before and after the event, since the week before I’ll be close by* in Germany for my friend’s birthday and since I’m still dreaming of spending my entire summer near the Alps training muscles and languages… Running, biking, making many kinds of adventures. And stopping for edelweiss for a change. But we’ll see how that works out; this process has proved to be more difficult than optimistic me thought it would be. Luckily I like challenges though.

And like like they say in the video;

Easy? the edge is never easy; but it’s where we grow; it takes dedication and it takes willpower; maybe it will hurt; but it will be worth it; together we get out of our own way;  truly listening, learning from each other; together we become better, grow stronger; in a movement, we are in a moment;

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä


Kiitos Facebook ja kohdistetut mainokset uutisvirrassa, naputtelin yhtenä iltana viestin ja huomasin aamulla ilmoittautuneeni ns. trail scoutiksi eli eräänlaiseksi testijuoksijaksi yhdelle GORE-TEX® TRANSALPINE-RUN 2016 kisan etapeista. Vaikkakin itse 37k juoksu tuntuukin, hassua kyllä, kaiken muun tällä hetkellä elämää pyörittävien ja vaikeuttavien haasteiden keskellä helpolta, tajusin vasta myöhemmin että logistiikka ja rahoitus juoksun toteuttamiseksi ovatkin sitten taas yksi hieman vaativampi tehtävä. Hups.

No, jos tie on olemassa niin löydän kyllä sen, mutta otan kyllä myös mielelläni vastaan kaiken tuen ja neuvot. Paremmin alppimaisemiin sopivat kengät pitäisi ainakin löytää, sekä riittävän vahva ja vauhdissa pysyvä aurinkorasva. Huoltaja, autokuski ja ehkä hierontakin jälkikäteen. Ja niin, majoitus Söldenin / St. Leonhardin lähistöltä myös; haaveissa olisi yhdistää juoksuun muutama aktiivinen viikko (juoksua, pyöräilyä ja yleistä seikkailua) alppimaisemissa ennen ja jälkeen juoksun, sillä ystävän syntymäpäivät vievät minut jo lähistölle Saksaan kesäkuun lopussa. Mutta hyvin haasteellisena tehtävänä, kuten kaikki tässä elämässä viime aikoina, en ole vielä lähelläkään tämän suunnitelman toteutumista. Onneksi sentään pidän haasteista.

Kyllä, pakettimatka Alanya:n olisi paljon helpompi ja halvempi, mutta valitettavasti se ei olisi näin hauskaa, kehittävää tai kestävää. Suunnittelu siis jatkukoon. Ja apua saa tarjota kommenttiboksissa tai vaikka ylhäältä löytyvän sähköpostiosoitteen kautta.


*I’m from Lapland. Everything under 1000km is close by.

1 Comment

  1. […] tell you that the last months I’ve been actively looking for jobs in Switzerland (and keeping that Austria as the plan B). But it wasn’t before I was called for interview that I realized how good, almost perfect, […]

Comments are closed.