LOADING BATTERIES: NIEDERHORN TO HABKERN

Tiina Kivelä

Last Sunday, the last one in Berner Oberland before a three-week break. Had a dear (and fit) friend over and the situation just called for a good hike, this time from Niederhorn to Habkern. Luckily, the weather was also on our side and we had amazing and almost too warm sunny hike day before the typical July afternoon thunderstorm (during which we were already enjoying our well-deserved burgers and beers in Habkern).

As the style goes, Scandinavian blondes did the trail 2/3 of the time suggested. Even with stopping for few pics and awwwws for the views. I still have problems believing the landscape is real and understanding I can call this place my home. What have I done to deserve this? So grateful, so damn grateful.

Next time though I’d hike the trail the other way, starting from Habkern and ending in Niederhorn. Because uphills are way funnier than downhills. When hiking and life in general.

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina KIvelä

Tiina Kivelä

Where: Niederhorn to Habkern


FI: Viimeinen sunnuntaihaikki hetkeen Bernin ylämailla viime viikonloppuna, ennen kolmen viikon taukoa.

Oli norjalainen ystävä kylässä, juuri hän jonka kanssa voimme aina laskea kulkevamme noin kolmasosan nopeampaa kuin kyltit ehdottavat. Tällä kertaa nopeus oli valttia sekä norjalaista illalla odottaneen suoran lennon vuoksi (oi Bergen, joka tarjoat suoria lentoja Sveitsiin myös kesällä – milloin Rovaniemi, milloin?) että iltapäivästä tyypilliseen heinäkuiseen tapaan iskeneen ukkosen – sitä ennen ilma oli toki mitä parhain, melkein liiankin lämmin. Mutta vain melkein. 
Reittimme kulki Niederhornin gondolin yläasemalta Habkernin kylään ja vaikka maisemat olivat taaskin henkeäsalpaavat, niin seuraavalle kerralle tai muille kiinnostuneille vinkkinä viilaisin reissua sen verran, että kulkisin reissun ennemmin Habkernista Niederhorniin. Koska ylämäet vain ovat parhaita, haikatessa ja elämässä yleensäkin.