JUST A PERFECT MTB DAY: GRINDELWALD

Tiina Kivelä

This sunny morning, I loaded my bike (and myself) to the train towards Grindelwald (tip: buy a day bike pass from SBB & hang your bike by the hooks in bike carriage) having in mind a long MTB tour up to Grosse Scheidegg, Bachalpsee and back to Grindelwald. Though in Grindelwald, I noticed I had forgotten to load my sunglasses, and started the tour buying the first “good enough” (and expensive) pair I found in one of the shops in Grindelwald. I had been thinking of buying new, alpine environment suitable pair for some time already, but I didn’t think it would happen this way. Nevertheless, as I didn’t  want to waste too much time indoors since the weather was perfect and my goal was high, I loaded the money on the table and headed up.

MTB AROUND GRINDELWALD

And so I went with my bike & my new shades, up up (it wasn’t easy with my heavy bike); first to Grosse Scheidegg, then First and Bachalpsee (dipped my feet in, of course) and finally down along some winding and bit scary singletrails. I can’t really say I’m a master on bike, nor that today’s trip would have been easy (I know my legs will be hurting a lot tomorrow) but still today was one of the best days in my life. I made it, safe and sound, and the views and the weather… No words to describe how awesome it was. Hope these pics talk a bit more though.

On my way up I had time to think how I really should find time to write down more about my weekend trips, share my tips and lessons I’ve learned during my stay until now (if you have some specific questions already you may email me directly though, and I’ll do my best to answers asap). Because no matter how awesome the days are, I do wish I could share these with the best people. Which, on the other hand, is a good reason to re-launch Tiina’s bootcamps (some of you know).

This Switzerland edit. would be just awesome.

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Tiina Kivelä

Where: Grindelwald – Grosse Scheidegg – First – Bachsee – Grindelwald. 

TOUR TIPS

You may skip the first part from Grindelwald to Grosse Scheidegg (it’s really better with road bike) by taking a PostAuto, which offers bike transport too (for some price before, and free after 4pm).

Some of the trails you have to share with hikers and on some trails biking is prohibited during the high season in summer. Follow the red biking signs and ask for more information in one of the bike shops in Grindelwald, where guiding is also offered.


FI: Olipa kerran maastopyöräretki Grindelwaldin ympäristössä aurinkoisena hellepäivänä. Interlakenista lastasin itseni ja pyörän junaan (tähän tarvitset SBB:n pyöräpassin joita voi ostaa kätevästi nettikaupasta päiväksi tai vaikka koko vuodeksi) ja suuntasin Grindelwaldiin huomatakseni ensimmäisenä jättäneeni aurinkolasit kotiin. Olin jo hetken suunnitellut alppikelpoisten aurinkolasien ostamista, mutta hieman kirpaisi kuinka pakon edessä (eli aurinkoinen päivä; ei hetkeäkään hukattavana) oli lyötävä luottokortti tiskiin ja ostettava ensimmäiset hyvin istuvat lasit Grindelwaldin nimeltä mainistemattomasta urheiluliikkeestä.  Kallista, mutta kuten raskas pyöräretkikin, kaiken sen arvoista.

Aurinkolasiepisodin jälkeen oli aika täyttää juomapullo ja aloittaa itse retki, eli polkea juna-asemalta ylös Grosse Scheideggiin (jonne voi myös valita linja-autokuljetuksen sekä itselle että pyörälle, jos ei ns. kunnon treeni kiinnosta). Minä valitsin polkemisen omalla raskaalla pyörälläni (asfaltille olisi ollut parempi kevyt maantiepyörä) ja muutamaan kertaan tuli mietittyä oman järjen tasoa, mutta toisaalta olipahan hyvä harjoitus. Ylhäällä, ansaitun oluen jälkeen, matka jatkui Firstin hissiasemalle, josta pyörää taluttaen koukkasin vielä maisemareitin Bachalpseen kautta, josta olikin sitten vain mielenkiintoinen alamäki/pikkupolkuviidakko Grindelwaldiin. Huomautettakoon tässä, että taitoni (tai oikeastaan uskallukseni) alamäkipyöräilyssä ovat vielä aika heikolla tasolla. Mutta ei sitä opi jos ei tee, joten alas tulin, tyylipisteistä välittämättä.

Vinkkinä seudulle pyörän kanssa suuntaville haluaisin lisäksi vinkata, että kaikki reitit eivät ole pyöräiltäviä kesän vaellussesonkina, joten hetkittäin pyörää on talutettava. Mutta alueelta löytyy silti lähes vuoden ympäri virallisia pyöräreittejä, jotka on merkitty punaisin opastein ja paikalliset pyöräliikkeet tarjoavat mielellään vinkkejä ja ammattitaitoista opastusta. Vastaan myös itse mailitse tarkempiin kysymyksiin, jos tämänkaltaiset reissut näillä main kiinnostavat.